Szolgáltatások

Állapotfelmérések

Természetgyógyászati állapotfelmérés

A közel 2 órát igénybe vevő felmérés során a szervezet mikrorendszereit vizsgálva a hagyományos természetgyógyászati módszereket, valamint a a SensitivE Audit 550 szoftver segítségével a szervezet működésének áttekintése kezelési terv összeállítása történik.

Mozgásszervi állapotfelmérés

A közel 90 percet igénybe vevő felmérés fehérneműben történik, melynek során  a teljes testen tapasztalható elváltozásokat vizsgálom testtartás analízis, illetve komplex funkcionális- és izomtesztek segítségével.  Átbeszéljük a kóros elváltozásokat, illetve a problémák kialakulásának okait, a kezelés lehetőségeit, illetve a kezeléstől várható eredményeket. 

Ellátom Önt tanácsokkal az esetleges kisebb életmódbeli változtatásokkal kapcsolatban annak érdekében, hogy a probléma a kezelést követően ne újuljon ki. 

Az állapotfelmérésre kérem, amennyiben vannak orvosi leletei legyen kedves magával hozni azokat!

Sportolói állapotfelmérés

A komplex sportolói állapotfelmérés több elemből áll. Az anamnézis segít abban, hogy megismerjem a páciens panaszait és "előéletét". A testtartás- és a myofasciális láncok elemzése segít feltérképezni és megkülönböztetni egymástól a csontos elváltozásokat illetve az izom- vagy fascia egyensúly megbomlásokat test-szerte, valamint lehetővé teszi, hogy értelmezzem és értékeljem, sőt, oki láncolattá kapcsoljam össze a megfigyelteket. A funkcionális tesztek a fontosabb mozgásmintákat térképezik fel, ezen keresztül megvizsgálhatom a fascialáncok rugalmasságát, azaz a mozgások energiahatékonyságát, illetve a globális és lokális stabilizálás képességét. A mozgásterjedelem tesztelése az ízületekről ad felvilágosítást, míg az izomerő és nyújthatósági tesztek az egyes izmok, izomcsoportok állapotáról informálnak.

A komplex sportolói állapotfelmérés során holisztikus megközelítéssel, nem csupán az egyes testtájakra, izmokra, ízületekre, hanem a teljes rendszer működésére fókuszálva vizsgálom az emberi testet. E szemléletmód segít abban is, hogy hatékony, személyre szabott prevenciós programot, és/vagy tüneti helyett oki terápiát tudjak összeállítani a páciens számára, képessé váljak egyszerűen és érthetően tájékoztatni őt a panaszok kialakulásának okairól, illetve praktikus, a mindennapokban is használható tanácsokat adhassak. A gyógyuláshoz ugyanis elengedhetetlen, hogy a páciens aktívan is részt vegyen a folyamatban, ehhez azonban meg kell ismernie és meg kell értenie saját testének működését, saját betegsége természetét, tisztában kell lennie azzal, hogyan alakult ki, illetve mit kell tennie a mindennapokban annak érdekében, hogy krónikus panaszai csökkenjenek, vagy akár meg is szűnjenek.

Életmódra / táplálkozásra vonatkozó állapotfelmérés

Egészségi állapotunk tekintetében döntő befolyással bír életmódunk, melybe a táplálkozás, a testmozgás, és a regenerálódás is beletartozik. Amennyiben csak egyikre (vagy egyikre sem) helyezünk figyelmet, az egyensúly felborul, és nagyobb eséllyel alakulnak ki egyes betegségek, sportsérülések, vagy elhízás.

A megbetegedések döntő százaléka azonban részben, vagy teljesen visszafordítható, illetve megelőzhető a megfelelő, személyre, illetve betegségre szabott táplálkozási szokások kialakításával. Az egészség elérése illetve megtartása ugyanis elképzelhetetlen a megfelelő, személyre szabott táplálkozás nélkül.

A táplálkozási tanácsadás és a személyre szabott étrend segít a fogyásban, izmosodásban, és egyéb, speciális étrendet igénylő állapotok optimalizálásában.

Ahhoz azonban, hogy hogyan is induljunk el ezen az úton szükséges egy objektív kiindulási állapot és egy reális - a kor divatjától és a média befolyásoló hatásától mentes - személyre szabott és egészséges cél meghatározása. Ennek érdekében vizsgálom az ön  test-összetételét. Meghatározzuk közösen az ideális testtömeget. Az ön aktív közreműködésével áttekintjük az életmódjára, életvezetésére leginkább jellemző sajátosságokat és kiértékelem a táplálkozási naplóját, amiben kérem, hogy 3-5 napig őszintén jegyezzen fel minden az ön által elfogyasztott ételt és italt.  

Az állapotfelmérés során igyekszem rávilágítani azokra az apró-, vagy jelentősebb tényezőkre, melyek akadályozzák önt táplálkozási- és test.összetételi céljai elérésében és segítek megoldást találni ezen körülmények elkerülésére.


Konzultáció

A kb. 30 percet igénybe vevő találkozásra általában akkor kerül sor, ha a kezelés / fejlesztés egy-egy szakaszát teljesítve ellenőrizni szükséges a haladást, vagy indokolt az addig alkalmazott gyakorlatsoron illetve kezeléseken változtatni. 

Szintén konzultációs időponton fogadom a korábban hozzám járt vendégeket, amennyiben úgy ítélik meg állapotukban  olyan jellegű változás történt, mellyel kapcsolatosan kérdésük, észrevételük van.

Konzultáció keretében történik a testömeg- és testösszetétel változásának nyomon követése és a táplálkozási napló - folyamatba ágyazottan történő - megbeszélése.

Mozgásterápiák

Gerinctréning

Orvosi diagnózisra, illetve az állapotfelmérés eredményére építve állítom össze a személyre szabott korrekciós gerinctorna gyakorlatokat, gyakorlatsorokat, amelyeket ön néhány alkalom során elsajátíthat, és a későbbiekben akár otthon is végezhet. A torna célja a mozgásszervi problémák személyre szabott kezelése illetve a kiújulás megakadályozása. A gerinctorna során átmozgatjuk a gerincoszlopot és a teljes testet. Erősítjük a gyengülésre hajlamos izmokat, s nyújtjuk a rövidülésre, feszülésre hajlamos izmokat, izomcsoportokat, amelyek nagy szerepet játszanak a testtartásban, és biztosítják a mozgásainkhoz szükséges stabilitást.

A gerinctréning ideje kb. 55-60 perc alkalmanként.

Funkcionális fasciatréning

A fascia jelentőségének felismerése óriási hatást gyakorol a sportéletre és a mozgásszervi rehabilitációra egyaránt és nagymértékben felfrissíti, sőt meg is változtatja a korábbi  edzésprogramokat. Ha ugyanis a kötőszövetünk fitt és egészséges, nem csak a sportsérülések kialakulásának esélye csökken számottevően, de tovább fenntarthatjuk testünk fiatalosságát, tónusosságát, hajlékonyságát és mozgékonyságát is.

A fascia tréningje nem az egyes izmokat, hanem a teljes fascia-hálót - ezen belül is a hosszú myofasciális láncokat- edzi. Funkcionális mozgásokon alapul és izolált mozdulatok ismételgetése helyett a mozgásminták fejlesztését tűzte ki célul.

A fasciatréning gyakorlatai stimulálják, regenerálják, táplálják és életerővel töltik fel a kötőszövetet, aminek határára az izomedzés hatékonyabbá, mozgásunk pedig összehangolttá és elegánsabbá válik. Erősíti és rugalmasabbá teszi a szalagokat, inakat minek eredményeként jelentősen csökken a különféle sérülések veszélye. A fascia edzése fiatalon és fitten tart, és segít megszabadulni a krónikus fájdalmaktól.

A tréning ideje kb. 55-60 perc alkalmanként.

Szenzomotoros testtartás és mozgásfejlesztés gyermekeknek

Tudományosan bizonyított tény, hogy a mozgásszervi betegségek oka elsősorban a mozgáshiányban illetve a különféle hétköznapi és/vagy sport túlterhelésekben, azaz az életmódunkban keresendő. Miután életmódunk, szokásaink jellemzően gyermekkorban gyökereznek, ráadásul a felnőttkori mozgásszervi panaszok jó része szintén a gyermekkori hibákból ered... elengedhetetlen, hogy visszanyúljunk a gyökerekhez, azaz mélyebben is foglalkozzunk a gyermekek testtartásának javításával, a mozgásfejlesztéssel és az egészséges életmódra neveléssel. 

A program nem a tanulási nehézségek korrigálását (beszéd, írás, olvasás stb.), vagy a primitív reflexek integrálását tűzte ki célul, hanem, hogy elősegítsük és támogassuk az egészséges mozgásfejlődést, illetve megelőzzük a későbbi degeneratív mozgásszervi problémák kialakulását.

A tréning ideje kb. 55-60 perc alkalmanként.

Fitmummy tréning

 A fitmummy® koncepció két részből áll: 

- a prenatális tréning: pocakos torna kismamáknak- 

- posztnatális tréning: szülés utáni komplex regenerációs program.

A fitmummy® posztnatális tréning gerincspecialista gyógytornász által kidolgozott, egyedülállóan komplex, szülés utáni regenerációt és a sportoláshoz való visszatérést segítő mozgáskoncepció. Háromlépcsős program, melynek első részében a fókusz a várandósság alatt sérült hasi, kismedencei és gáttájék funkciójának és a megváltozott légzésminta helyreállítására fókuszál, kiemelten foglalkozva a szétnyílt hasizom (rectus diastasis) problematikájával és terápiájával. Az izomfűzőt komplex rendszerként kezelve a mozgásprogram második része a pelvico-lumbális terület tréningjét, re-edukációját célozza. Majd a harmadik fázisban e területek teljes mozgásrendszerbe való integrálásával, a legfontosabb mozgásminták újratanításával készíti fel a kismamát az aktív sportoláshoz való visszatérésre, illetve a hétköznapi mozgások helyes, gerinc- és hasizombarát kivitelezésére. Mindezzel segítve a kialakult problémák, diszfunkciók helyreállítását, illetve a későbbi szövődmények megelőzését.

A fitmummy® pre- és posztnatális program elnevezés védjegyoltalom alatt áll. Használatára kizárólag az Almásy Mozgásakadémián tanult és sikeres vizsgát tett trénerek jogosultak. 

A tréning ideje kb. 55-60 perc alkalmanként.

Rehabilitációs tréning

Hagyományos értelemben a rehabilitáció orvosi / klinikai megközelítése a hangsúlyt elsődlegesen a  szöveti gyógyulásra helyezi, míg a modern teljesítményen alapuló rehabilitációs (rekondícionálás) modell elsődleges célja a sportoló pályára-, míg a páciens a mindennapi életbe való mielőbbi visszatérésének segítése. Ennek érdekében a sérült szövetek védelme és a homeosztázis fenntartása mellett a lehető legkorábban (szinte a sérülés pillanatában) megkezdi a megfelelő mozgásterápiát, a fiziológiás mozgásminták megőrzése-, a neuromuszkuláris gátlás- vagy az izomerő csökkenés megelőzése érdekében. Természetesen a tréning során - kivált annak első szakaszában - ezt nem úgy kell elképzelni, hogy a sérült személy - mint ha mi sem történt volna - folytatja korábban megszokott mozgásait; hanem rendkívül kreatív módon, speciális eszközök- illetve módszerek alkalmazásával előzzük meg a  sérüléssel együtt járó következményes problémák kialakulását.

A tréning ideje a sérülés típusától és a gyógyulási folyamattól függően alakul. Általánosságban 3 szigorúan egymásra épülő szakaszra osztható; melyek:

1.  az akut rehabilitáció szakasza;  

2. progresszív terhelés időszaka

3. "vissza a pályára" szakasz.

A tréning ideje kb. 70-80 perc alkalmanként, melyben a mozgásterápia szinte minden alkalommal kiegészül valamilyen - a sérülés gyógyulása szempontjából megfelelő - kezeléssel (pl.: flossing kezelés, Polarisol fényterápia; kineziotape alkalmazása stb.)

Funkcionális edzés (preventív jelleggel)

Sokan félreértik a "funkcionális edzés" kifejezést. Gyakori, hogy az edzők és a vendégek egyaránt azt hiszik, hogy a funkcionális edzés célja csupán annyi, hogy erősebbek vagy épp látványosan izmosabbak legyünk. 

A valóságban a funkcionális edzés ennél jóval többről szól, így ezerszer komplexebb megközelítést igényel!

A mi felfogásunkban a funkcionális edzés célja az, hogy az egyén képes legyen megőrizni a funkcióképességét és ezáltal az egészségét. 

S, hogy mi is az a funkcióképesség? 

A civilizált világban az, hogy egy életen át képesek legyünk eltartani magunkat. Hogy fel tudjuk nevelni a gyermekeinket, munkába járhassunk, kertészkedhessünk, képesek legyünk 8 órát ülni az íróasztal mellett, vagy épp versenyszerűen sportolni, s mindezt rendkívül hatékonyan, mindenféle fájdalom és korlátok nélkül. 

A funkcionális edzés tehát nem (pontosabban nem csak) az erőről, és pláne nem a duzzadó izmokról szól, hanem arról, hogy megteremtsük (és egész életünkben meg is őrizzük) a hatékony, fenntartható és adaptálható mozgásstratégiákat annak érdekében, hogy széles körű mindennapi tevékenységeink során könnyedén és spontán módon, rugalmasan alkalmazkodjunk az újhoz és váratlanhoz (is). Ezt a képességet (hétköznapibban fogalmazva a kondicionális képességek harmóniáját, egyensúlyát) hívjuk FUNKCIONÁLIS MOBILITÁSNAK, és ennek megteremtésére szolgál a funkcionális tréning, amely nem csak fekvőtámaszokból vagy mellről nyomásokból áll, hanem kúszásokból, mászásokból, forgásokból, gördülésekből, ugrásokból, kihasználva a tér minden irányát, illetve mindezeket megspékelve egyensúlyi kihívásokkal és váratlan impulzusokkal. 

Alapszintű kezelések

BEMER® fizikai érterápia 

A BEMER® fizikai érterápia hatékony módszer a korlátozott mikrokeringés (tehát a legkisebb erek finom, kiterjedt hálózata, mely az emberi keringési rendszer 74%-át teszi ki) vérellátásának javítására. Ez kiemelten fontos, hiszen a mikrokeringés felelős a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátásáért, valamint az anyagcsere-végtermékek elszállításáért. 

A BEMER® fizikai érterápia olyan betegségek és panaszok megelőző és kiegészítő kezelésére javasolt, amelyek kiváltó oka vagy velejárója a zavart, megromlott mikrokeringés. A pulzáló mágneses tér befolyásolja a sejteken belüli ionforgalmat, így javul a sejtek oxigénellátása, és a kapilláris erek kitágulnak. A salakanyagok gyorsabban kiválasztódnak, így a gyulladásos folyamat hamarabb gyógyul, a fájdalom csökken. Immunerősítő és méregtelenítő hatása révén kondicionálásra és közérzet-javításra is kiváló hatású. 

Alkalmazási területe széles körű:

- elhúzódó sebgyógyulási zavar

- az izomzat- és a csontrendszer krónikus degeneratív megbetegedései

- cukorbetegség okozta vagy rosszindulatú daganat kezelése utáni polyneuropathia

- krónikus fáradékonyság (pl. krónikus terheléses vagy szklerózis multiplex betegeknél)

- akut és krónikus fájdalom

- korlátozott életminőséget okozó állapotok

- legális sportolói teljesítménynövelés 

Fontos megjegyezni, hogy megfelelő használat esetén a BEMER-terápia során a készülékben alkalmazott elektromágneses mezők nem zavarják a beültetett pacemaker vagy defibrillátor működését, amennyiben ezek megfelelnek az európai szabványoknak és amennyiben azokat a mindenkori használati feltételeknek megfelelően alkalmazzák.

Abszolút ellenjavallatok:

- szervátültetést követően immunrendszer működését gátló terápia

- allogén sejtátültetést vagy csontvelő- vagy őssejtátültetést követő immunrendszer működését gátló terápia.

Relatív ellenjavallatok - a kezelés csak szakorvosi konzultációt követően kezdhető meg: 

- tisztázatlan eredetű láz

- fertőzéses megbetegedés

- súlyos szívritmuszavar

- súlyos pszichózis

- kontrollálhatatlan rohammal járó megbetegedések (pl. epilepszia)

- béta-receptor-blokkoló készítmények tartós szedése

- kortikoszteroid hatóanyagú szerek tartós szedése

- véralvadásgátló gyógyszerek tartós szedése

A mikrokeringés javulásának számos pozitív hatása lehet az ember egészségére és jólétére. A kezelés egyszerűen elvégezhető és az orvostudományban ép úgy bizonyították hatékonyságát, mint a sportban. 


SMR - "Self Myofascial Release"

Az SMR "Self Myofascial Release" egy világszerte egyre népszerűbb speciális önmasszázs technika, amely egyedülállóan hatékony az izomkötőszövet egységének (myofascia) kezelésében.  Az SMR eszközök szakszerű és rendszeres használata jelentősen hozzájárul az izom- és ízületi panaszok kialakulásának megelőzéséhez, de kiemelkedően hatékony a mozgásszervi rehabilitáció területén is. Segítségével növelhető az ízületek mozgástartománya, csökkennek az izom és ízületi fájdalmak, és elősegíti a testtudat fejlesztését, a sportolói teljesítmény javulását.

Ellenjavallatok:

-  súlyos csontritkulás

-  Friss hegesedés, gyulladás

-  Rheumatoid és más arthritis 

-  Krónikus izomgyulladás 

- Trombózisveszély, véralvadásgátló szedése 

- Súlyos instabilitás 

- Friss műtét  

- Terhesség 

- Akut gyulladás vagy annak gyanúja (beleértve a "becsípődést" is)

- Súlyos gerincferdülés (orvosi engedély) 

- Törött csigolya

Az SMR-t rendszeresen alkalmazom egyéb módszerek kiegészítéseként, de lehetőség van önálló igénybevételére is. Ilyenkor a teljes test "hengerezése" megtörténik kb. 35-45 perc időtartamban.


Lágyrész mobilizáció

A mozgékonyság csökkenéséhez, azaz a mozgásterjedelem beszűküléséhez számos faktor járulhat hozzá, így nem elegendő pusztán egyetlen tényezővel, mondjuk az "izomrövidülésekkel" (myofasciális rövidülésekkel) foglalkozni, de épp így nem elegendő csupán a mozgásminta javításával sem foglalkozni, hisz ehhez előbb az izomegyensúlyt is vissza kell állítani. 

A modern mobilizáció alapelvei:

- Holisztikus 

- Mozgásközpontú 

- Egyénre és állapotra szabott 

- Folyamatos tesztelésen és visszatesztelésen alapul 

- Mindig több, min. 2-3 mobilizációs technikát alkalmaz 

- Funkcionális, az elakadás helyzetében is mobilizál 

- A teljes testet, de minimum a sérülés felett és alatt lévő struktúrákat kezeli 

- Hangsúlyt fektet a megfelelő motoros kontroll visszaállítására

Mindebből következően a mobilizációs protokollt az Ön személyére és problémájára tekintettel állítom össze, időszükséglete kb. 35-45 perc. 

Flossing kezelés  

A flossing egy komplex fizioterápiás eljárás, amelynek része a floss szalaggal végzett kompressziós terápia, illetve a flosstréning. Bár tréning elemeket is tartalmaz, jóval inkább tekinthető manuálterápiás eljárásnak, mint edzésnek. A kezelés fő célja a mobilitás növelése, a fájdalom csillapítása és a szöveti letapadások oldása. A terápia során az egyes izmokat, ízületeket, fasciát egy speciális gumiszalaggal (floss szalag) körbetekerjük (kompresszió), majd a kezelendő testrészt speciális gyakorlatokkal mobilizáljuk. Akut és krónikus sérülések, fájdalmak esetén egyaránt használható, gyakorlatilag azonnal és erőteljesen ható terápia.

MIRE JÓ A FLOSSING? 

- fájdalomcsillapítás

- a mozgásterjedelem (ROM) növelése 

- gyulladáscsökkentés 

- a koordináció javítása 

- ödéma csökkentés 

- az izmok, idegek, szalagok és egyéb szövetek csúszásának, csúsztathatóságának javítása 

- a vérkeringés serkentése 

- az ödéma csökkentése 

- a szövetek oxigén és tápanyag ellátásának javítása 

- sérülések megakadályozása (prevenció) 

- a szöveti gyógyulás felgyorsítása (rehabilitáció) 

- sérülések esetén elsősegély 

- mozgásminták javítása (sport és mindennapok) 

Ellenjavallatok:

 - nyílt sebek, bőrirritációk 

- akut bőrbetegségek (herpes zoster, psoriasis, ekcéma)

- az érintett bőrfelület sérülése, gyulladása 

- fertőzéses eredetű, gennyes gyulladás

- trombózis vagy akut véna problémák 

- artéria elzáródás 

- vérhígítók alkalmazása, vérrögképződést gátló gyógyszerek szedése 

- krónikus szívproblémák, szívelégtelenség 

- krónikus ízületi gyulladás 

- daganatos megbetegedések 

- cortison terápia miatt elvékonyodó bőr, vagy nagyon idős ember papírvékony bőre 

- neuralgia (idegzsába) 

- törések

- extrém nyiroködéma 

- gumi allergia 

- lázas megbetegedések 

- gyulladt visszerek 

Relatív kontra indikációk - orvosi jóváhagyás szükséges a kezeléshez

- terhesség

- asztma

- pajzsmirigy problémák

- reumatikus megbetegedések  

A kezelésnek lehetségesek enyhe mellékhatásai, melyek elhanyagolhatóak a konkrét probléma kezelésében kifejtett hatásához képest. Ezek: kisebb véraláfutás, átmeneti bőrfájdalom és enyhe vegetatív tünetek, melyek rövid idő alatt önmaguktól rendeződnek.

A kezelés az ön problémájára fókuszálva kerül összeállításra alkalmanként 35-45 perc időtartamban. 

Kineziotape  

A kineziológiai tape egy vékony, rugalmas pamutszalag akril ragasztóval ellátva, így latex-érzékenységgel küzdők is bátran használhatják. Mentes a kémiai hatóanyagoktól, ennek ellenére képes arra, hogy rövid időn belül, mellékhatások nélkül csökkentse a fájdalmat és a mozgáskorlátozottságot. Bőrbarát, lég- és vízáteresztő, mintegy második bőrként funkcionál.

Az általánosan elfogadott elmélet szerint a különleges technikával felragasztott szalag hatására a bőr és a bőr alatti szövetek fellazulnak, intenzívebbé válik a vér- és a nyirokkeringés, enyhül a fájdalomérzékelő receptorokra nehezedő nyomás. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti a sérült szövetek terhelését és a gyulladások kialakulásának valószínűségét.

A kineziológiai szalag a mozgásszervi problémák kezelésének egyik leghatékonyabb kiegészítő eszköze. Alkalmazható többek közt sportsérülések, ficamok, húzódások, túlfeszült, görcsös izmok, korlátozott ízületi mozgások, derék-, hát-, nyak- és fejfájások, gyulladásos tünetek, például tenisz- és golfkönyök, gerincferdülés, idegbántalmak kezelésére, tartásjavításra, valamint a mozgásszervi műtéteket követő rehabilitáció során.

A kinesio tape nem csak a mozgásszervi betegségek gyógyításában jelent komoly segítséget, de a várandósság alatt is érdemes alkalmazni. A tape használatával mellékhatások nélkül, egyedülállóan hatékonyan csökkenthetőek vagy akár meg is szüntethetőek a deréktáji fájdalmak, megelőzhető a terhességi striák kialakulása és a hasizmok kettéválása, tehermentesíthető a gerinc, kezelhetőek az ödémás végtagok. 

Ellenjavallatok:

- ha nincs vagy nem egyértelmű a diagnózis 

- nagyon súlyos akut sérülés esetén 

- ha a sérült terület gyulladásban van és/ vagy extrém módon megduzzadt 

- sérült, égett bőrfelületen, nyílt sebeken 

- idős ember kifejezetten vékony, száraz, pergamenszerű bőrén 

- érzékeny és kidudorodó anyajegyeken 

- trombózisveszély esetén 

- daganatos megbetegedések esetén SEHOL! 

- várandóság első 90 napjában hasra és deréktájra 

- ha a páciens allergiás a tape-re vagy a ragasztóra

NRX® applikáció készítése és felhelyezése

A svéd Mediroyal cég által kifejlesztett, hatalmas nemzetközi karriert befutó NRX® átmenetet képez a kinesio-tape és az ortézisek közt, egyesítve ezek összes előnyét és kiküszöbölve hátrányosabb jellemzőiket. Az NRX® rugalmas páciensre/panaszra szabható, ugyanakkor rendkívül költséghatékony, hisz hosszútávon, akár hónapokon át is viselheti a páciens. Akárcsak az ortézisek, rendkívül stabil és erős megtámasztást biztosít a sérült végtagok/ízületek számára és/vagy hatékonyan korrigálja a különféle ízületi deformitásokat. A hagyományos, gyógyászati segédeszköz boltokban készen kapható ortézisekkel szemben azonban maga a terapeuta készíti el az applikációt percek alatt, páciensre/panaszra szabva, amely így nem csupán kényelmesebb és hatékonyabb, de az ára is jóval kedvezőbb. Alkalmazható szinte bármely, az alsó- vagy a felsővégtagot érintő mozgásszervi panasz kezelése során. Nem csupán stabilizálja, tehermentesíti és/vagy korrigálja az érintett ízületet, de mechanikai védelmet is nyújt, javítja a testtudatot, segít a fájdalomcsillapításban és a gyulladás csökkentésében, valamint az izom és a kötőszöveti elemek lazításában. A testre szabott, pillanatok alatt elkészíthető és tartósan, akár hónapokon át is használható NRX® a mindennapokban éppúgy hatékony segítség, mint sportolás során.

Milyen panaszok esetében ajánljuk az NRX®-et?

- vállízületi panaszok, befagyott váll, ütközéses szindrómák, sportsérülések

- teniszkönyök, golfkönyök

- kéztőalagút szindróma, hüvelykujj problémák

- csípőízületi panaszok

- térdproblémák, futók térde, térdízületi porckopás, meniscus sérülés, szalagsérülések, szakadások

- bokaficam, instabil boka, bokaszalagok sérülései

- bütyök, kalapácsujj

A kezelés díja az applikáció elkészítését, felhelyezését és a felhelyezés megtanítását tartalmazza, az applikáció ára ezen felül fizetendő!

Köpölyözés 

A köpölyözés a hagyományos népi gyógyászat egyik igen kedvelt módszere világszerte mind a mai napig. A hivatalos orvoslásban hosszú időn keresztül érdemtelenül háttérbe szorult, ám a fasciális szemléletmód térnyerésével újra előtérbe került és immár nemzetközileg elfogadott és széles körűen alkalmazott módszerré vált, mint a kötőszöveti mobilizáció egyik igen hatékony eszköze.

Hatásmechanizmusa:

A köpöly vákuumterápia, elsősorban a bőrre, ezáltal a bőr alatti kötőszövetre hat. Negatív nyomást hozunk létre a köpölyben, amely így beszívja a bőrt és az azzal összenőtt bőr alatti kötőszövetet. Ez a beszívás egyfajta trakciós, tehát húzó erőhatást gyakorol, ami a fascia egyik legfőbb ingere. A bőr alatti kötőszövetre kifejtett hatása révén, képes közvetve valamennyi kötőszövetre - még a mélyebben fekvőkre is - hatni. 

Miután minden szervünk, sőt, minden egyes sejtünk fasciába csomagolt, minden egyes szövetre, szervre képesek vagyunk hatni a köpöllyel!

Legfőbb hatásai:

- javítja a szöveti anyagcserét, 

- a vérellátást (ezáltal a tápanyagellátást) közel négyszeresére növeli, hasonlóképp jelentősen erősíti a nyirokkeringést, ezáltal a salakanyagok elszállítását is

- a kötőszövet minőségének, víztartalmának növelésével javítja a propriocepciót

- a víztartalom fokozásával és a letapadások fellazításával a sliding mechanizmust is javítja, tehát jelentősen növelheti a mobilitást

A kezelésnek lehetségesek mellékhatásai, melyek elhanyagolhatóak a konkrét probléma kezelésében kifejtett hatásához képest. Ezek: kisebb-nagyobb véraláfutás a köpöly helyén, átmeneti bőrfájdalom és enyhe vegetatív tünetek, melyek részben esztétikai problémák és rövid idő alatt önmaguktól rendeződnek. 

Ellenjavallatok:

- daganatos megbetegedés 

- lázas állapot, fertőző betegség 

- epilepszia 

- pacemaker 

- Haemofilia (vérzékenység - öröklődő betegség, egyes véralvadási faktorok hiánya) 

- Anemia (vészes vérszegénység) 

- kezeletlen magas vérnyomás vagy cukorbetegség 

- erősen legyengült állapot

- trombózisveszély, vérzékenység  

Helyileg nem alkalmazható: 

- várandósság idején hason és a deréktájon 

- kiálló anyajegyek fölött 

- nyílt sebeken 

- gyulladt vénák, visszerek esetén az adott területen

- a szív és nagyerek fölött

- nagyobb nyirokcsomók fölött-, cisztán-, mellszöveten-, arcon-, nyakon ültetett köpöly nem alkalmazható!

 

TENS / EMS kezelés

A TENS-kezelés (Transcutaneous electrical nerve stimulation) bőrön keresztül alkalmazott idegi stimuláció az elektroterápia egyik formája, amit elsősorban krónikus, de egyes esetekben akut fájdalmak enyhítésére is alkalmazható. 

Előnye, hogy a fájdalomcsillapítás gyógyszerek, illetve gyógyszer-mellékhatások nélkül érhető el. 

A kezelés során a bőrre helyezett elektródákon keresztül különböző frekvenciájú és erősségű elektromos impulzusokkal stimuláljuk a fájdalmas területen található idegvégződéseket. A stimuláció hatására a fájdalomérzet nem jut el az agyba, így fájdalom sem jelentkezik. Leegyszerűsítve a működés elvét: a fájdalmat okozó ingerek helyét az eszköz által kibocsájtott elektromos impulzusok foglalják el. Ezen felül az elektromos stimuláció hatására az agyban endorfinok szabadulnak fel, melyek a szervezet saját fájdalomcsillapítói.

Hatásosan alkalmazható:

 • ízületi gyulladások;
 • meszesedések okozta ízületi fájdalmak (például: derékfájás, térdfájás);
 • izomhúzódások;
 • rándulások, ficamok;
 • krónikus szervi betegségek által okozott perifériás fájdalmak esetében

Az utóbbi időben elterjedt a használata olyan akut esetekben (például: törés, zúzódás, fogfájás, fülfájás) is ahol cél a gyógyszer nélküli, elektromos impulzusok általi fájdalomcsillapítást.

A TENS-kezelés fájdalomcsillapító hatása – optimális esetben – akár 24 óráig is tarthat.

Izomstimuláció (EMS)

Az izomstimuláció segítségével egyetlen vagy néhány izmot, izomcsoportot lehet kezelni. A kezelés úgy történik, hogy az elektródákat az izomrostok lefutásával párhuzamosan az izomra ragasztjuk.

A készülék által leadott impulzus kiváltja az izmok összehúzódását. Az impulzus csak elindítja az összehúzódást, maga az izom természetes módon húzódik össze.

Ezért az izomstimuláció teljesen azonos hatású a kezelt izomra, mint a fizikai igénybevétel. Az impulzus frekvenciája, alakja és tartama függvényében más a hatása: ellazul, javul a vérellátása, erősödik a tartása, megvastagszik az izomrost, nő az izomerő.

Az izomstimuláció fő alkalmazási területei a gyógyításban

 • Merev izmok lazítása
 • Izomfájdalom csökkentése
 • Izomerő csökkenés megakadályozása (például egy műtét vagy sérülés után a kényszerűen nem használt izom gyorsan elveszíti erejét - ez izomstimulációval megakadályozható)
 • Elvesztett izomerő visszaszerzése
 • Stroke utáni (centrális) bénulás után a mozgás újratanulása, a kondíció javítása
 • Végtagi ödéma csökkentése
 • Vérkeringés javítása (visszeres, trombózis utáni és érszűkületes panaszok esetén)
 • Gyógyulási folyamatok serkentése (salakanyagok kiürítése, méregtelenítés, keringésjavítás, gyógyulás gyorsulás)
 • Elveszett funkció pótlása vagy visszaszerzése 

Az izomstimuláció fő alkalmazási területei a sportban

 • Bemelegítés - sérülékeny sportolók számára alapvetően fontos. A stimuláció felkészíti az izmot a terhelésre. Fokozza a keringését, felmelegíti és ellazítja az izmokat, szalagokat és inakat - sérülésmegelőzés!
 • Kapillarizáció - izom vérellátás javítása, a kapillárishálózat növekedésének serkentése
 • Izomregeneráció gyorsítása (edzés után 2 órán belül végezve a tejsav, CK és egyéb metabolitok 45-50%-át kiüríti, jelentősen rövidíti a regenerációhoz szükséges időt)
 • Merev izmok lazítása - a terhelést követő vagy sérülés miatti reflexes izommerevséget oldja
 • Csökkenti az izomfájdalmat sérülés után és serkenti a gyógyulást
 • Sérülés vagy műtét miatti inaktivitás esetén megakadályozza az izomerő csökkenést (a kényszerűen nem használt izom gyorsan elveszíti erejét - 1-2 hét alatt elveszik az, amit a felkészülés hónapjaival megszereztél - izomstimulációval ezt megakadályozhatod).
 • Nem terheli az ízületet, így ízületi gyulladás/műtét után is azonnal alkalmazható és megakadályozza az izomerő elvesztését
 • Időhiányban szenvedőknek kiegészítő izomkezelést tesz lehetővé a legfontosabb izmokon l!)
 • Egy hagyományosan nem megfelelően fejlődő izomra koncentrálható a fejlesztés.
 • Olyan fejlesztési többletet biztosít, amit hagyományos tréninggel csak korlátozottan tudsz: izomrost specifikus kezelés!

Ellenjavallatok:

 • várandósság,
 • pacemaker viselése,
 • epilepszia

Helyileg nem használható:

 • pajzsmirigy területén,
 • koponyacsonton,
 • visszeres terület felett,
 • trombózis, visszérgyulladás esetén,
 • nyílt seben,
 • szemen, illetve a szemkörnyéken,
 • sérült, gyulladt bőrfelületen,
 • vízben.

Iszap kezelés

Az iszapterápia az alternatív gyógyászat egyik formája, mely magába foglalja a pakolások közvetlen bőrre történő felvitelét, idült mozgásszervi panaszok, reumatikus állapotok, ízületi fájdalmak és bizonyos nőgyógyászati-, illetve bőrbetegségek esetén. 

Az iszapkezelés izomlazító hatású, javítja az ízület keringését, helyreállítja az ízületi mozgástartományt, helyi vérbőséget okoz, javítja az anyagcserét, csökkenti a krónikus gyulladásokat. Az iszapban lévő nyomelemek a bőrön keresztül felszívódva jótékony hatással vannak a szervezet egészének működésére. 

Az iszapterápia rendkívül hatékony a stressz kezelésére, pozitív hatással van a mentális egészségre.

A gyógyiszapok hatása a gyógyvizekéhez hasonló, de az iszapkezelés esetén nagyobb az ásványi anyagok koncentrációja a kezelt testrészen, így helyi hatása erősebb, általános hatása pedig enyhébb a gyógyvízénél. Gyógyiszappal sokkal könnyebb részkezelést, célzott kezelést végezni.

Mivel az iszappakolások földszerű anyagból készített pakolások, ezért ezeket gyógyföldnek is nevezik. Az iszapkezelés legjellemzőbb tulajdonsága a jó hőtároló képesség és a jó hőleadás. 

Az iszapkezelést kúraszerűen alkalmazzuk. Egy kúra általában 10-15 alkalomból áll, melyet heti 2-3 alkalommal célszerű igénybe venni. Az iszapkezelés iszapkompresszel végezzük, időtartama 20 perc, melyet követően a vendég további kb. 30 percig pihen, relaxál.

Ellenjavallatok:

- akut gyulladások

- általános gyengeség

- szív- és érrendszeri megbetegedések

- magas vérnyomás 

- lokális bőrelváltozások

- akut traumás állapotok

- fertőző betegségek

- visszérgyulladás, trombózis

- várandósság

- lázas állapot

- daganatos megbetegedések

Polarisol lámpás kezelés

A  POLARISOL orvostechnikai eszközök működésének alapját a polarizált fénysugarak használata adja. A polarizált fény nem más, mint egy alacsony energiájú, inkoherens fény, amelyben a fény hullámai kizárólag párhuzamos síkokban mozognak.

Több fénytartományt is magában foglal, a látható fénytől egészen az infravörös tartomány bizonyos részéig. Emberi szemmel ugyan nem érzékelhető ez a fénytartomány, de számos állat- és növényfaj életében is fontos szerepet játszik. Legfontosabb jellemzője és pozitívuma egyben, hogy a polarizált fény elektromágneses spektruma nem tartalmaz UV-sugarakat. Ennek köszönhetően a fény pozitív hatásait úgy élvezhetjük, hogy szervezetünk semmiféle káros hatásnak nincs kitéve.

A bőrre irányított polarizált fény energiája behatol a bőr alatti szövetekbe, ott biológiai reakciót vált ki, amit foto-biostimulációnak nevezünk. Ez sejtszintű láncreakciót indít el, amely az egész testre hatással lehet. A polarizált fény a hajszálerek és véredények tágulását eredményezi. Ez serkenti a helyi vérellátást, így több oxigén és tápanyag jut az adott területre, ezáltal gyorsul a gyógyulási folyamat.

A polarizált fény javítja a sejten kívüli folyadékáramlást a nyirokrendszerben, képes a szövetduzzanatok csökkentésére,enyhülhet a fájdalom, javulhat az érintett testrész mozgékonysága. 

A polarizált fény-terápia hatékonyan alkalmazható a bőr, az ízületek, izmok, inak és ínszalagok alábbi sérüléseinek kezelésére és fájdalmainak csillapítására.

- izomgörcs, izomláz, izomhúzódás, izomrost - és izomszakadás, külső bokaszalag szakadás

- Achilles-ín gyulladás

- combizom rándulás, vállficam, fáradásos törés, traumás csonttörés

- úszóváll, teniszkönyök, golfkönyök, futó térd, sí ízületi blokk

- kéztőalagút szindróma, nyáktömlő gyulladás

- porcleválás, porckorongsérv, lágyéksérv, aranyér

- sarokcsontkinövés (sarkantyú), kalapácsujj, bütyök

- bőrkipállás, bőrgyulladás.

Fenti hatásain túl a polarizált fény számos egészségügyi probléma kezelésére alkalmas orvosi javaslattal is bír. Pl.: sebgyógyítás; égési sérülések gyógyítása; felfekvés (decubitus) kezelése;  bőrgyógyászati / kozmetológia problémák kezelése; fényhiány okozta depresszió stb.

Emelt szintű kezelések

EMMT - Eszközös myofascia mobilizációs terápia

Az EMMT az IASTM = 'Instrument-Assisted Soft Tissue Mobilisation'' azaz eszközzel végzett lágyrész mobilizáció Balance műhely által fejlesztett irányzata; melynek során különböző eszközöket, ún. fasciakéseket alkalmazunk a lágyrészek kezelésére, a szöveti letapadások oldása, a fájdalom csillapítása és a mobilitás növelése érdekében. 

A terápia során a bőrt speciális nemesacél eszközökkel, finom, kaparókarcoló mozdulatokkal stimuláljuk, és folyamatosan növeljük a kezelés mélységét. Ezáltal fellazítjuk a kötőszövetet, oldjuk a letapadásokat, csillapítjuk a fájdalmat, végső soron tehát fokozzuk a mobilitást, azaz a mozgás szabadságát.

A kezelés fő céljai:

- a kötőszöveti gyógyulás elősegítése,

- a lágyrész adhéziók, letapadások oldása, 

- a mobilitás növelése, 

- valamint a fájdalom csökkentése.

Előnyei:

- a manuális terápiák minden előnyével rendelkezik

- szelíd terápia, tehát már az akut szakaszban is használható

- aktív és passzív kezelésként egyaránt alkalmazható

-  kitűnően alkalmazható kinetofób (a mozgástól "félő") páciensek esetén is

Kifejezetten javasolt az alkalmazása a következő esetekben:

- ujjak és a csukló sérülése, fájdalma 

- kéztőalagút szindróma 

- tenisz- és golfkönyök 

- felkar és váll fájdalom, sérülések, alagút szindrómák, vállműtétek, befagyott váll 

- a lumbális gerinc, az SI ízület és a szeméremcsont korlátozott mozgásterjedelme, fájdalma 

- csípőfájdalom 

- térdízületi fájdalom, a patella-ín fájdalma, a szalagokkal és a meniscus-szal kapcsolatos sérülések 

- ITB szindróma, 

- térd és bokaműtétek rehabilitációja 

- a vádli és az Achilles gyulladása, fájdalma 

- bokaízület fájdalma 

- szupinációs trauma 

- sarkantyú, a talpi bőnye gyulladása, bütyök 

- triggerpontok 

Ellenjavallatok:

- nyílt sebek, bőrirritációk 

- akut bőrbetegségek (herpes zoster, psoriasis, azaz ekcéma) 

- az érintett bőrfelület sérülése, gyulladása 

- fertőzéses eredetű, gennyes gyulladás 

- Szisztémás gyulladások (pl. RA) 

- trombózis vagy akut véna problémák 

- artéria elzáródás 

- krónikus szívproblémák, szívelégtelenség 

- daganatos megbetegedések 

- cortison terápia miatt elvékonyodó bőr, vagy nagyon idős ember papírvékony bőre 

- nyílt törések 

- extrém nyiroködéma 

- lázas megbetegedések 

- gyulladt visszerek - lokálisan 

- kiálló anyajegyek - lokálisan

Relatív ellenjavallatok / a kezelőorvos írásos engedélyével a kezelés elvégezhető:

- Alvadásgátló / vérhígító kezelésben részesülők

- nagyfokú visszeresség (nem gyulladt!)

- várandóság (derékon nem első 3 hónapban) 

- krónikus ízületi gyulladás 

- veseelégtelenség 

- asztma, 

- pajzsmirigy problémák

Hegkezelés 

A heg nem csupán esztétikai probléma. A kezeletlen hegek által okozott letapadások komoly mozgásszervi (és belső szervi) betegségekhez vezethetnek. Korlátozzák mozgásainkat, ezáltal szűkítik az ízületek mozgásterjedelmét. Megbontják az izomegyensúlyt, így megváltoztatják fiziológiás mozgásmintáinkat. Összességében jelentős mértékben járulnak hozzá testünk deformálódásához, korai rugalmatlanná válásához, fáradásához, öregedéséhez.

A heg kialakulása öngyógyító biológiai folyamat eredménye. Az irha rétegét ért sérülést követően a test mintegy újraépíti önmagát. A heg feladata, hogy a szöveti folytonosságot újra felépítve megvédje a szervezetet a fertőzésektől, biztosítsa a szövetek egységét, funkcióját.

A hegszövet felépítése hasonló az eredetihez, ugyanakkor nem egyezik meg azzal. A legszembetűnőbb különbség, hogy sem szőrtüszők, sem zsírsejtek nem találhatók benne. A heg lehet fizio­lógiás, azaz megfelelően gyógyult, ha azonban a kialakult heg korlátozza mozgásainkat, fájdalmat okoz, vagy jelentős pszichés hatása van, kórosnak tekintjük.

A heggyógyulás hosszú folyamata során a manuális technikák (hegkezelés) általában komoly segítséget jelentenek. Hozzájárulnak ugyanis ahhoz, hogy a keletkezett heg minél jobban betöltse az eredeti szövet funkcióját. E technikáknak nagy szerepük van a fájdalom csökkentésében és az életminőség javításában is, hisz kezelés híján komoly mozgásszervi (és belső szervi) problémákhoz vezethetnek a hegképződés során kialakuló letapadások.

A hegkezelés menete:

Friss sérülés esetén a traumát követő kb. 2 héttel kezdődően heti 1-3 alkalommal kb. 60 perc. A kezelés várható tartama 5-6 hét, majd a 7. héttől heti 1 alkalommal 60 perc kb. 6-12 héten át.

Régi, érett heg és maradandó sérülések kezelése esetén heti 1x 60 perc. A kezelés várható időtartama a nagy egyéni különbségek alapján nem meghatározható. 

Régi heg esetében a kezelés kezdetén nem is biztos, hogy a heg kezelése az elsődleges, hanem a következményesen kialakult problémák (felszín alatti letapadások, összenövések, kontraktúrák) mielőbbi megoldása a cél, a fájdalom- és működészavar csökkentése érdekében.

Triggerpont kezelés 

Triggerpontnak azokat az izmokon tapintható csomócskákat nevezzük, amelyekben összegyűlik az adott izom feszültsége. A triggerpontok rendkívül érzékenyek, s a helyi panaszok mellett általában kisugárzó fájdalmat is okoznak. Ha megfelelő technikával nyomást gyakorlunk a csomókra, az izom feszülése azonnal oldódik. 

A triggerpontok kialakulásáért leginkább a stressz, a helytelen életmód, a rossz tartás és a mozgáshiány okolható, de előidézheti túlterhelés, trauma, szervi- és ízületi betegség, idegrendszeri probléma, az anyagcsere vagy a hormonrendszer rendellenes működése, esetleg fertőzés is.

Amennyiben az elváltozás kezeletlen marad, hosszú távon olyan betegségek kialakulásához vezethet , mint például a porc- és porckorong sérülések, ízületi kopások, gerincferdülés, lumbágó, kisugárzó fájdalmak (pl. fej, arc, kar stb.), vagy akár belső szervi rendellenességek.

A triggerpont kezelés lényege, hogy a megfelelő pontra gyakorolt erőteljes nyomásra az idegrendszer az izom reflexes ellazulásával válaszol. A lazulás hatására feloldódik a csomó, javul az adott terület vérellátása, eltávoznak a felhalmozódott salakanyagok. Az izom visszanyeri eredeti hosszát, és akár már egyetlen alkalom is elegendő lehet ahhoz, hogy helyreálljon az izomegyensúly, megszűnjön, vagy jelentősen javuljon az esetleges testi aszimmetria. A kezelés ugyan nem fájdalommentes, ezt a fájdalmat azonban általában elfogadják a betegek, mert a megkönnyebbülés azonnali és jelentős.

A terápiát követő napokban izomlázszerű fájdalom léphet fel a kezelt területen, amely azonban regeneráló krémekkel (pl. árnika), esetleg kineziológiai tapasszal jelentősen enyhíthető. Az anyagcsere serkentése érdekében érdemes 2-2,5 liter folyadékot (tiszta vizet, gyógyteát) fogyasztani, és néhány napig kerülni a megerőltető sportokat, házimunkát.

Masszázsok

Masszázs 

A masszázs minden kétséget kizáróan az emberiség gyógyító eljárásainak egyik legősibb módja. Tudományos megközelítés felől a mechanoterápiák csoportjába tartozik, mely a test felületén meghatározott fogásokkal; azok meghatározott sorrendjében - kezelési céllal alkalmazva válaszreakcióként fizikai gyógyhatást vált ki.

A masszázs nagyon sokrétű. Alkalmazható egészséges embereken frissítő, kondícionáló céllal, a hiányos testmozgás pótlására, sportolóknál a sporttevékenység előkészítésére vagy fokozására és beteg emberek gyógyítására is. Napjainkban már-már követhetetlen mennyiségben találkozhatunk újabb és újabb masszázs irányzatokkal, melyek egy része  tradícionális filozófiák mentén mozog, míg másik részük többnyire a wellness kategóriába tartozik. 

A Mozgásvarázsnál az ön aktuális állapotának megfelelően választhat a relaxáló vagy frissítő masszázsból, melyek alapja a svéd masszázs, vagy kipróbálhatja a talán legnépszerűbb masszázsnak kikiáltott Thai masszázst.  A 90 vagy 60 perces kezelés alkalmas egy nehéz nap utáni teljes ellazításra, de szervesen beilleszthető a rehabilitáció folyamatába is. A 30 perces hátmasszázs többnyire csak elsősegély, mely a mozgásszegény életmód vagy tartós egyoldalú terhelés negatív következményeit hivatott rövid távon csökkenteni. A 30 perces aromamasszázs kizökkent a jelen stresszes pillanatából, kényezteti a testet és lelket egyaránt. A 75 perces sportmasszázs a sportolói ciklus bármely szakaszában (alapozás, versenyidőszak, levezetés, teljes pihenés) hatásos lehet. Fokozhatja a sportteljesítményt, javítja a regenerációt.

A masszázs helyi és általános hatásokat is kivált. Míg helyileg a ellazulnak az izmok, javul a szövetek anyagcseréje, addig általános hatásként a csökken a vérnyomás és a pulzusszám, fokozódik az emésztés "ellazul" az idegrendszer, elillan a stressz.

Más esetben a masszázs hatására az izomzat anyagcseréje felgyorsul, a bomlástermékek elvezetése megszünteti a fáradtság érzést. Az oxigénnel és tápanyagokkal jól ellátott izom teljesítőképessége nő, az izommunka gyors és kitartó lesz. Masszázs hatására a korábban nyugalomban lévő kapillárisok is bekapcsolódnak a keringésbe, amivel a teljesítőképesség akár 30 %-al is növekedhet.

Ellenjavallatok:

- daganatos megbetegedés

- lázas állapot, fertőző betegség

- akut bőrbetegségek 

- nyílt sebek, bőrirritációk  

- erősen legyengült állapot

- trombózisveszély, vérzékenység  

- várandóság első 3 hónapja